NOS Sport

Volleyballers Dynamo brengen in nieuwe thriller spanning terug in titelstrijd

Volleyballers Dynamo blijven in race om landstitel na thriller tegen Orion

Draisma Dynamo hoeft de hoop op een nieuwe landstitel in het volleybal nog niet op te geven. De Apeldoornse ploeg heeft de derde wedstrijd in de best-of-five-serie tegen Orion in een nieuwe vijfsetter (22-25, 14-25, 25-22, 25-21 en 15-10) gewonnen en bracht de achterstand daarmee terug tot 2-1.

Vrijdag volgt nu de volgende wedstrijd, waarin Dynamo op gelijke hoogte kan komen. Orion heeft - nog altijd - aan een overwinning genoeg voor de titel.

Orion en Dynamo gingen in de vorige twee wedstrijden al gelijk op. Beide keren was er een vijfsetter nodig om tot een beslissing te komen en elke keer viel het kwartje de goede kant op voor Orion, de ploeg van trainer Dirk Sparidans.

Daardoor is de hoop op een eerste titel in vijf jaar zeer aanwezig in Doetinchem. Voor het eerst sinds 2019 was de zaal ook weer volledig uitverkocht. Er zaten zo'n 1.600 supporters op de tribune voor de ploeg die pas twee keer eerder kampioen.

Kijk hier de reactie van Dynamo-trainer Redbad Strikwerda, die een 'verhit avondje' zag:

Dymamo-trainer Strikwerda zag verhit avondje: 'Mooi dat er vierde wedstrijd komt'

De afgelopen drie jaar speelden Orion en Dynamo ook al tegen elkaar in de play-offs om het kampioenschap, maar de laatste twee keer was de ploeg uit Apeldoorn sterker. Dynamo heeft in totaal al vijftien landstitels op zak.

Ophef rond beslissing in eerste set

In de eerste set ging het lang gelijkop. Hoewel Dynamo vaak de voorsprong pakte, was het Orion dat het heft in de slotfase in handen nam. Aan de hand van smaakmaker Samuli Kaislasalo werden de stappen richting de eerste set gezet.

De Fin sloeg zelf de 23-22 binnen en had een goed blok in huis bij 24-22. Het beslissende punt in de set leverde wat ophef op, omdat Dynamo-speler Cas Abraham ervan overtuigd was de bal uit te slaan via een Orion-hand, maar de scheidsrechters gaven het punt aan Orion en er was geen videoscheidsrechter om die beslissing te overrulen.

Ophef over de beslissing in de eerste set

In de tweede set leek dat controversiële punt nog even na te werken in het hoofd van de Apeldoornse ploeg. Orion liep snel uit naar een groot gat. Aan de hand van Jannes van der Ham werd het verschil op een gegeven moment tien punten.

Dat gat werd nog wel iets verkleind, maar ook de tweede set ging naar Orion, dat bij vlagen galleryplay liet zien: 25-14.

Duizelig

Maar Dynamo wilde niet zomaar zichzelf neerleggen bij een nederlaag. Trainer Redbad Strikwerda leek de spelers toch nog gemotiveerd te krijgen en zo stonden de Apeldoorners snel op een 1-3 voorsprong in de derde set. Dat gaatje werd in de set een paar keer verspeeld, maar Dynamo toonde telkens veerkracht.

Stikwerda zag zijn ploeg uiteindelijk naar een 17-20 voorsprong uitlopen en de vreugde was weer een beetje terug. Tot het moment dat Jack Williams een service vol op het achterhoofd sloeg van Abraham, die duizelig naar de grond ging.

Maar de pijn was bij Abraham snel verdwenen toen hij zag dat Duco Krook de derde set binnensloeg: 22-25.

Jannes van der Ham viert een van zijn punten

En net zoals in de voorgaande wedstrijden om het kampioenschap kwam er toch weer een vijfde set. Want Dynamo was ook in de vierde set sterker dan Orion, dat de weg even kwijt leek te zijn: 21-25.

De vijfde set was lange tijd in balans, beide ploegen gaven elkaar heel weinig toe. De beslissing viel aan het einde. Nu was er op 10-12 weer een omstreden punt, maar daar haalde Dynamo dit keer het voordeel uit en zo werd er naar de winst in de vijfde set gewerkt: 10-15.